Triger kayışı kaç km de değişir?

Triger kayışı kaç km de değişir?

Triger Kayışı; eksantrik mili ile krank mili arasında bağlantıyı sağlayan ve bu sayede supapların açılıp kapanmasını sağlayan parçaya “ Triger kayışı” denilmektedir.

  • Triger kayışı, birçok araç modelinde soğutucu sıvıyı motora ulaştırmakla görevlidir.
  • Kompozit bir yapıya sahip kayışın içinde metal ve kauçuk malzemeler bulunmaktadır.

Triger kayışı kaç km de değişir?

Triger Kayışının Ömrü Ne Kadardır?

Triger Kayışının Ömrü Ne Kadardır?

Diğer araç lastiklerinde olduğu gibi triger kayışı içerisinde de çoğunlukla kauçuk yapılı malzemeler kullanılmaktadır. Kauçuk, araçların çoğunluğunda kullanılan metal gibi malzemelere göre daha kısa kullanıma sahiptir. Bu sebeple triger kayışı, kullanım durumu ve şekline bağlı olarak değişse de ortalama 3 yıllık bir ömre sahiptir. Bu süreyi tamamlayan araçlarda mutlaka triger kayışı değişimi yapılmalıdır.

Triger Kayışı:
Triger kayışını değiştirmek için sadece ömrünü doldurması beklenilecek bir durum değildir. 3 yılı doldurmayan ancak 90 bin kilometreye ulaşan araçlarda triger kayışı kontrol edilmeli ve değiştirilmelidir.

Triger kayışı; araç 90 bin kilometreyi doldurduğunda veya 3 yıla bir yenisi değiştirilmelidir.

Triger Kayışının Ömrü Ne Kadardır?

Triger Zinciri Nedir?

Triger Zinciri Nedir?

Triger kayışı ile triger zinciri arasında iş bakımından belirleyici bir fark bulunmamaktadır. Triger zinciri genel anlamda değişim imkânının zor olduğu boksör tipi motorlarda bulunmaktadır. Triger zincirlerinin ömürleri uzun ve yıpranma oranları düşüktür.

Periyodik Bakımlarda Triger Seti Değiştirilir Mi?


Zincir veya kayış formatında olabilen ve yapısında gergi bilyesi ile devir daim pompası da bulunan setler, periyodik bakım sırasında değiştirilmektedir. Bu işlem için birinci değişim 3.yılda ya da 90 bin kilometrelerde uygulanmaktadır. İkinci işlemler ise oluşan sorunların tespitinden sonra gerçekleşmektedir.
Triger Kayışı Koparsa;
Triger setinde bulunan kayış veya zincirin kopması halinde araç sahipleri şu sorunlarla karşılamaktadır.
  1. Supap zamanlaması ve çalışma performansı istenilen seviyede olmaz.
  2. Pistonlar ile supaplar çarpışır ve zamanla parçalar zarar görür.
  3. Triger kayışının kopması motorun durmasına sebep olur.
Genellikle triger setinde oluşan hata, yüksek bir ses çıkararak kendini gösterir. Bu sesin ardından araç tamamen durur. Bu andan itibaren araca işlem yapılmamalı yol yardımın gelmesi beklenmelidir. 

Triger Zinciri Nedir?